SoundBox

Neanderthal electronics är ett annat ord för tekniken bakom SoundBoxen som är små portabla elektroakustiska instrument. De kan skapa en variation av drönande, brummande och reverb-ljud genom återkoppling mellan en liten högtalare och en resonant piezoelektrisk mikrofon som i denna video(https://vimeo.com/34477093)
De kan också frambringa dolda ljud från upphittade objekt, som i denna video (https://vimeo.com/16567547), eller till och med generera ljud utan någon mikrofon med hjälp av de inbyggda “circuit-bending”-tryckpunkterna.
SoundBoxesbestår av en trälåda, en högtalare, en liten förstärkare och en kontaktmikrofon. Till detta kan man lägga till egna objekt, grafik, bilder, minnen och idéer för att skapa ett unikt elektroakustiskt ljudkabinett/ljuddosa/ljudlåda.

Ung Film har haft förmånen att delta i en workshop arrangerad av Konstkonsulenten Västernorrland med Derek Holzer, skaparen av konceptet SoundBox, och tillverkat en alldeles egen ljudlåda! Här hittar du Derek Holzers hemsida macumbista

Här tar Derek ett kort av Evas mästerverk som är en resväska:

IMG_4211IMG_4213

Men en SoundBox kan se ut hursomehelst, bara det ryms en högtalare och ett pyttellitet kretskort. Såhär såg ritningen ut som vi följde till punkt och pricka för att löda ihop alla kretsar rätt på det lilla kretskortet:

IMG_4189

Och så här vackra blev några av de andra deltagarnas SoundBoxar gjorda med cigarrlådor:

Cigarrbox5 Cigarrbox1 Cigarrbox2 Cigarrbox3 Cigarrbox4

Mer om workshopen här

2 kommentarer till SoundBox

  1. Pingback: SOUNDBOX | Ung Film i Sundsvall

  2. Pingback: Att använda sig av ljud i sin konst? | Resurscentrum Konst

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *