Lettland

Ung Film fick följa med Erikshjälpen till Lettland för att med videokameran dokumentera deras biståndsarbete där som bland mycket annat består i att hjälpa fattiga familjer hjälpa sig själva. Vi som åkte och filmade var ungdomarna Johanna Wallberg och Vlad Tepes samt Ung Films Eva Månsson.

IMG_4285 Foto: Eva Månsson

Johanna Wallberg som följde med på resan och gjorde ett kanonjobb med att ta ljud, stillbilder och intervjua skriver såhär om sin upplevelse:

Erikshjälpen är en biståndsorganisation på kristen värdegrund som grundades 1946. Ända från början har barnen varit i centrum för Erikshjälpens engagemang. Insatser som görs bygger på att tillgodose barnens behov och rättigheter. Därför stöds familjen, så att de kan ta ansvar för barnens utveckling. Erikshjälpen bygger sina insatser på FN:s Barnkonvention, FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och den kristna livssynen med dess poängtering av alla individers lika och unika värde.

I början av december bar det av till Ogre i Lettland.
Jag, Vlad och Eva fick möjligheten att följa med Erikshjälpens Leif Grip för att filma in en informationsfilm om Erikshjälpens biståndsarbete i Lettland.
Under hektiska tre dagar hann vi med att besöka ställen som:
*Ett härbärge för drogmissbrukare
*Daghem för handikappade – Där fick de möjligheten jobba med hantverk och göra olika aktiviteter
*Tre olika familjer – Vi besökte familjer där det var brist på pengar, kläder och värme
*Ålderdomshem – Ett ställe för dem äldre som hade pengar fick bo på, där de hade olika aktiviteter under dagarna.
*Hopen – En shop som människor som har det knapert med ekonomin kan köpa saker de behöver. Allt i butiken kommer från Erikshjälpens butiker i Västernorrland. Hopen står för ”hopp om liv”.
*Ungdomscenter – Ett ställe där barn/ungdomar får möjligheten att aktivera sig själva med allt ifrån böcker, biljard till datorspel

Det var verkligen en upplevelse att se Lettland. Innan vi fick det här uppdraget att filma, hade jag inte alls någon aning om hur miljön var, varken för människor eller natur.
Vi bodde i Ogre som är fyra mil utanför huvudstaden Riga. Där såg man vackra övergivna hus och uttorkad mark genom i ett lite för skitigt bilfönster. Bara bakom ena hörnet kunde du möta på det allra vackraste du sett, och i nästa så stod det tömda själar med ett leende på läpparna i hopp om att klara sig för dagen. Men är så tacksam att vi fick möta de fina människorna som ställer upp och jobbar för dessa människor i behov av hjälp. Dem gör detta frivilligt och många till och med ideéllt. Fantastiskt.
Ungdomscentret var nog en av de ställen jag kände var otroligt behövligt. Barn och ungdomar som förmodligen inte har det lätt och får chansen att träffa andra barn och bara aktivera sig och bara glömma deras verklighet för en stund.

Mitt konstaterade efter denna resa är att Sverige må ha sina brister, men oersättligt hur vi värderar våra medmänniskor.
Det var nog det som chockade mig mest hur handikappade var beskrivna som. Att de helst ville att handikappade inte skulle existera, eftersom det var sådan skam att visa upp något som inte passar in i deras samhälle.
Det får mig att vilja fälla en tår, men då kommer jag ihåg att det finns människor där med de stort hjärta som kommer att göra en förändring för dessa människor, tack vare Erikshjälpens insats!

Oändligt tack Erikshjälpen och Ung Film för denna möjlighet!
Pratar nog inte bara för mig, utan för Vlad med. Vi hade en otrolig bra tid och lärde oss väldigt mycket!

Så vad jag vill säga till dig som läser detta, är att om du har något du kan skänka till Erikshjälpen bara så lite som en tröja, tveka inte! Eller varför inte gå dit och shoppa loss!?
För att se information vad Erikshjälpen står för, vart pengarna går m.m, gå in på http://www.erikshjalpen.se/

Bästa hälsningar
Johanna Wallberg

Foton av Johanna Wallberg & Eva Månsson:

_MG_5324_MG_5256_MG_5346_MG_5364_MG_5401_MG_5469_MG_5509_MG_5517_MG_5610_MG_5589_MG_5271IMG_4241 IMG_4248 IMG_4257 IMG_4277 IMG_4296 IMG_4314 IMG_4239

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *