Karen Lam

KarenLam Karen Lam

En sanning är att de allra flesta filmer är regisserade av män. När det gäller skräckfilm så är det ännu mer så. Det märkliga är att skräckfilmspubliken består av 52% kvinnor. Därför är det extra intressant att ta reda på vilka de kvinnor är som faktiskt skapar skräckfilm och inte minst, skiljer deras filmer sig från männens uppfattning om vad som är skräck?

Under Monsters of Film-festivalen i Stockholm tog Ung Film del av historien bakom Karen Lam’s respektingivande position i skräckfilmsbranschen under en Q & A efter världspremiären på hennes andra långfilm ”Evangeline”. Vi såg även hennes fantastiska kortfilm ”The Meeting”, en skön parodi på hela idén kring seriemördare. För en seriemördare är ju, i alla fall på film, oftast först och främst en man och vanligtvis vit och engelskspråkig. Och så dödar han en massa unga, sexiga kvinnor. Eller hur? Karen Lam har med glimten i ögat lekt med seriemördargenren och lagt till sin egen tvist som innefattar ett kvinnligt perspektiv. Allt som oftast skildras seriemördaren på vita duken så att publiken upplever det subjektivt, dvs vi är (i alla fall i de hemskaste scenerna) mördaren. Tänk själv hur ofta det ser ut som om vi ser på offret från bakom ett träd eller liknande. Vi ser med hans ögon genom kameran. Vänder vi på det hela och ser det från offrets perspektiv blir det lite annorlunda. Om man dessutom AVSTÅR från det populära kvinnliga offerskriket och kläderna som tycks rasa av i samma takt som konfliktupptrappningen så inser man att vi har verkligen något nytt på spåret. Detta har Karen Lam tagit fasta på, utan att frångå genrens alla typiska kännetecken. Hennes offer får dessutom ta rejäl hämnd på sina förövare, vilket känns riktigt gött, faktiskt. En rolig kommentar hon fällde när någon i hennes team föreslog att hennes kvinnliga offer/hjälte skulle springa naken när hon jagades av en seriemördare genom skogen var att då kunde hon ju lika gärna ha högklackat på sig också när man ändå höll på… Nä, hon är inte så impad av männens idérikedom där.

Här är en bra intervju med Karen Lam där hon tar upp lite om sin inspiration och varför hon gör som hon gör. WIFF Karen Lam interview

 Här är trailern på purfärska långfilmen”Evangeline”

Trailer på den skitroliga kortfilmen ”The Meeting”

En kommentar till Karen Lam

  1. Pingback: MONSTERS OF FILM! | Ung Film i Sundsvall

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *