Turist

Turist (2014)

Drama
Manus och regi: Ruben Östlund
Längd: 2 tim

Äntligen en bra film på det annars kommersiellt tråkiga utbudet som biograferna  brukar visa!
Om filmen ”Turist” vore en hund skulle den vara en blandras mellan Ingmar Bergman, hans skildringar av äktenskapet med djupa filosofiska  scener, och ett viss släkte med den ovanliga rasen ”Nordisk humor”.
Denna avkomma är inget felande inavel utan tvärtom, ett mycket fint utställningsexemplar som får sina motståndare att lägga svansen mellan benen.
Domarna, i detta fall, är den franska filmjuryn på Cannesfestivalen som inte har kunnat motstå hundens valpögon och har gett byrackan ett speciellt pris.
Dialogerna och det gripande skådespeleriet gör stämningen i rummet nästan otrevligt kvävande. Man vill bara att vissa scener ska ta slut för att man skäms för att iaktta skådespelarna.
Pappan i tvåbarnsfamiljen,    Johannes Kuhnke, som kanske är mest känd som den läskiga roboten i Äkta Människor, överger familjen på en restaurang när han grips av panik av en inkommande lavin. Denna händelse sätter sina spår i mamman (norska Lisa loven Kongsli) och utgör den dramatiska konfliktupptrappning som sker mellan man och hustru.

Ett fantastiskt drama som inte glöms bort i det första taget. Att den är sevärd hoppas jag att du som läsare har förstått. Såå… Vad väntar du på? Se den bästa svenska film i år och förmodligen hela 2015.  Tack Ruben! För att du visar att fler svenskar än Ingmar kan skapa en bra film!

Tom von Bergman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *