DOGMA 2015

Nu är de nya dogmareglerna klara! Vi fick in 23 rysligt bra förslag och juryn har enväldigt och odemokratiskt sållat ut de 10 bästa (så nu är det bara att sätta igång!):

dogmaregler2015

 

 

 

 

 

 

 Här hittar du Dogme 95-reglerna!

Dogme 95, eller Dogma 95, är en filmrörelse som startades 1995 av de danska regissörerna Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Kristian Levring och Søren Kragh-Jacobsen. Rörelsen byggde på en rad regler (dogmer) som filmskaparna skulle lova att följa. Bland reglerna fanns att inget ljud fick läggas på i efterhand, att inga kulisser fick användas och att alla kameror skulle vara handhållna. Dessa dogmer sammanfattades i The Vow of Chastity (”Kyskhetslöftet”) som bestod av 10 bud. Den första dogmafilmen var Thomas Vinterbergs Festen, och den andra var Idioterna av Lars von Trier.

Nu närmar vi oss 20-årsjubileet av Dogma-manifestets tillkomst. Det ska vi fira genom att inte bara uppmana till en Dogmafilmutmaning utan vi ska också skapa ett nytt, uppdaterat kyskhetslöfte! Detta manifest, som kanske bara kommer att vara aktuellt under år 2015, skall inte på något sätt ersätta Dogma 95-grundarnas regler utan är ett homage till filmmediets ständiga förnyelse. Vi gör alltså ett lokalt och tidsbundet dogma som riktar sig till våra unga filmskapare i utveckling här och nu i Sundsvall!

Under hösten ska vi komma överens om 10 egna regler att följa. Alla förslag är välkomna men Ung Films personal förbehåller sig rätten att välja de tio mest intressanta och kompatibla förslagen som tillsammans skall utgöra vårt Kyskhetslöfte för 2015. Detta för att vi på bästa sätt ska kunna stödja (rent tekniskt) varje filmprojekt och för att så långt det går undvika att någon eller några känner sig uteslutna att delta. Detta är inte en tävling, utan målet är att alla filmer ska visas under en DOGMA 2015-festival våren/hösten 2015. Vi sätter som mål att reglerna ska vara spikade senast den 28 oktober kl 21.00 och annonseras på vår filmafton samma kväll. Sedan är det bara att sätta igång att filma.

Vi kommer som uppvärmning att visa världshistoriens två första Dogma 95-filmer, den brillianta ”Festen” av Thomas Vinterberg och den drabbande ”Idioterna” av Lars von Trier. Då får vi tillfälle att studera hur filmmakarna lyckats följa sina egna regler och grunna över vilken effekt de haft på filmberättandet som sådant. Självklart är du välkommen att delta oavsett om du planerar att göra en egen Dogmafilm eller ej.

port01

Tisdag 26/8
kl 18.00 ”Idioterna”

Tisdag 2/9
kl 18.00 ”Festen”

1243690980394_f film-og-tvbranchen_1281176_26festen1

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *