Grace of Monaco

Grace-of-MonacoGrace of Monaco (2014)

Drama/biografi

Regi: Olivier Dahan

Manus: Arash Amel

Längd: 1 tim. 42 min

Medverkande: Nicole Kidman (Dogville), Tim Roth (Reservoir dogs) m.m.

 

Grace Kelly (Nicole Kidman) levde på många sätt ut en klichédröm som de flesta kvinnor drömmer om. Att vara en snygg framgångsrik skådespelare för att sedan leva som prinsessa i en fin stad. Men under fasaden döljer sig verkligheten.

En rolig trivia är att det är tredje gången Nicole spelar en roll med namnet Grace.

Porträttet som Nicole gör av Grace är så pass nära verkligheten som Hollywood kan göra. Hon har rollen som den spydiga starka kvinnan som får de största av ledare av mjukna. Hennes sökande efter rådgivande från både prästen i staden och Alfred Hitchcock varvas med hennes man, prinsen i Monaco, (Tim Roth) och andra kostymklädda män som diskuterar hur de ska lösa bristen på pengar i stadskassan. Hitchcock besöker henne i början av filmen med sig har han ett manus till ”Marnie” som han ville ha Grace i huvudrollen. Hon vill gärna göra den och har från början sin mans fulla stöd men som övergår till ångest över all publicitet.

De är så olyckliga att Grace överväger att skilja sig från prinsen och frågar prästen om råd, som vanligt med präster svarar han med en fråga som får henne att tänka till.                   Deras krackelerande förhållande räddas av parets samarbete i krisen om Monacos framtid.

Ett fint, djupt tal av Grace avslutar filmen som kändes ganska ospännande och inte värst intressant heller. Som många vet omkom Grace i en bilolycka i relativt unga år och det var det jag ville och var beredd på att filmen skulle handla om. Så var inte fallet.

MEEN, vill man se en film som är baserad på en sann historia och är nyfiken på hur Grace Kelly levde (enligt Hollywood) så är filmen en vacker bild som man ändå bär med sig från biografen och hem.

Tom von Bergman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *